VW-skandalen dieselgate, hur ärliga är företag egentligen?

De flesta känner nog till den stora skandalen 2015 som biltillverkaren Volkswagen är skyldig till. Skandalen kallas i folkmun för emissionsgate eller dieselgate och uppdagades 18 sept. 2015.

vw bil

Det Volkswagen hade gjort var att manipulera sina bilar så de visade lägre utsläpp och avgasvärden vid laboratorietester. När bilarna sedan brukades ”som vanligt” var de verkliga utsläppen mycket högre. Anledningen till att de gjorde såhär var såklart att lättare passera de hårda testerna och kraven på att vara så miljövänliga som möjligt. Detta i sig leder till mer pengar och tillväxt vilken är den stora drivkraften för företag.

Volkswagen fuskade på detta systematiska sätt mellan 2009-2015 och det rörde sig om hela 11 miljoner bilar! De verkliga konsekvenserna är miljöförstöring och att människor utsätts för hälsorisker i det långa loppet. Allt bara för att ett företag vill öka sina redan extremt stora intäkter.

Hur vanligt är detta egentligen?

Frågan man då ställer sig är hur vanligt detta är. Om en av världens största biltillverkare, som har myndigheters ögon på sig hela tiden, kan komma undan med en sak som dieselgate under så lång tid blir man nästan mörkrädd. De stora multinationella företagen saknar helt mänskliga värderingar som moral, empati och ansvarsfullhet. De styrs endast av tillväxt och pengar vilket kan få dem att göra riktigt vidriga saker. Troligtvis är det mycket vanligare än man tror och ofta är saker inte så bra som de ser ut att vara.

Hur ska vi få bukt med detta?

Tyvärr finns det ingen enkel lösning för att motverka de stora bolagens fusk. Det ligger helt enkelt i människans natur att om möjlighet finns, luras och fuska för att själv dra vinning av det. Det vi kan göra är att försöka skapa en så god värld som möjligt där människors uppväxt och liv genomsyras av en bra moral, men det är såklart en sorts utopi. Det vi mer konkret kan göra (och gör) är att ha största möjliga uppsyn och kontroll på företag, speciellt de största. Både myndigheter och privata aktörer såsom media bör göra sitt yttersta i denna fråga. Men även du som konsument kan göra något genom att välja produkter och tjänster endast från företag du verkligen tror är ärliga och moraliska. Det kan såklart vara svårt att veta, men ofta kan man känna av det rent instinktivt.

Detta var allt för denna gången, hoppas ni uppskattade vårt första inlägg. Vill ni komma i kontakt med oss kan ni göra det här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *