Dags att köpa hund?

Går du i tankarna på att köpa hund? Nice, för idag tänkte jag skriva en liten artikel om saker att tänka på inför hundköpet.

Är du en lämplig hundägare?

Till att börja med måste du fundera på om du är en lämplig hundägare. Att ta hand om en hund skiljer sig inte mycket från att ta hand om ett barn. Det viktigaste är att man är där och visar kärlek, men ekonomi och andra saker är såklart också faktorer att tänka på.

Har du tiden som krävs?

En hund

Är du borta 10 timmar per dag på grund av jobb? Då kanske det inte är läge att skaffa en hund nu, en hund bör aldrig lämnas ensam mer än max 5 timmar per dag. En valp ska aldrig vara ensam, den måste få tid att lära känna dig och ditt hem ordentligt innan det ens är att fundera på.
Att ständigt ha hundvakt är inte ett alternativ, då får valpen inte tid nog att te sig till dig på ett vettigt sätt och kommer växa upp till att bli en osäker hund.

Passar ditt hem till en hund?

Nästa sak att tänka på är om ditt hem är passande för en hund. Bor man i en etta bör man inte skaffa en hund utan vänta tills man har lite större boende. T.ex så måste en hund ha en egen hundbädd som ligger till på så vis att det blir som hundens egna lilla krypin men ändå är i centrum. Bra ställen för att placera en hundbädd är i hörnet på vardagsrummet eller i köket. Hundar blir lätt för varma så en fördel är om det är lite extra kyligt just där hundbädden ligger.

Hundbädd

När vi ändå är inne på hundbäddar kan jag passa att tipsa om något. Att köpa hund och det som behövs till kan kosta ganska mycket pengar, och det kan vara skönt att inte behöva köpa allt på en gång. T.ex. kan hundbäddar vara ganska dyra och en valp växer som bekant väldigt snabbt. Det man kan göra när hunden fortfarande växer är att tillverka en egen hundbädd, det gör man lättast med en korg som har höga kanter eller helt enkelt en flyttkartong. Sedan klär man in den så mysigt man kan, ställer man den även bredvid sängen kan man stoppa ner sin hand där och valpen kommer känna sig riktigt trygg. Om man gör hundbädden på så vis att den har höga kanter, så att valpen inte kan se över blir det lättare att bestämma vart hundbädden ska ligga sen när hunden är färdigväxt och man har införskaffat en riktigt hundbädd.

Välj rätt ras för just dig

Vad du också måste tänka på är att välja rätt ras för det finns massor att välja på och det är stor skillnad. Jag förespråkar, även fast det kostar lite mer, att köpa en renrasig hund på så vis är det lättare att veta att man får en psykiskt stabil hund.

Se till att du klickar med hunduppfödaren

Sen gäller att hitta en hunduppfödare du tycker om, att ha en bra relation med hunduppfödare är ovärderligt och väldigt skönt när du undrar över saker, för det kommer du göra mer än en gång.

Fundera länge och väl innan du tar beslutet

När du köper en valp förbinder du dig att ta hand om den hela hundens livslängd så se till att du är villig att göra det.

Avslutningsvis

Det finns såklart 1000 saker till att tänka på, men om och när du tar beslutet att skaffa en valp önskar jag dig och din hund många härliga stunder tillsammans. Att äga en hund kan vara det bästa som finns.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *